miért bízzunk meg építész szakértőt?

– avagy miért is kezdtem el ezt az oldalt készíteni?

Néhány szó rólunk. Építészmérnök volnék, 15 éve dolgozom az építőiparban, 10 éve alapítottam önálló irodát.

Az építészet elég sok szegmensével foglalkoztunk már, a kivitelezéstől, az építészeti engedélyezésen, kiviteli tervezésen át egészen a formatervezésig. Azt az elvet vallom, hogy az építészet az egyik legkomplexebb szakma, egy jó építész nem szorítkozhat csupán egy szűk területre.

vakolvaNem elég megtervezni egy házat, vagy egy belső teret, bútort vagy akár egy lámpát, ahhoz, hogy a tervből megfelelő minőségű termék vagy épület legyen, a tervezőnek ismernie kell a teljes gyártási folyamatot és megrendelő és a terv érdekében a megvalósulás összes lépésénél jelen kell lennie és ellenőriznie, néha pedig irányítania kell a közreműködőket.

A mai magyar valóságot és az építőipari gyakorlatot ismerve az a tapasztalatom, hogy erre az ellenőrzésre vagy részben irányításra szinte mindig szükség van. Nagyon ritkán találkozom olyan igényes kivitelezőkkel, aki részben tervező partnerként legfontosabb céljuknak az adott építési feladat tökéletes megoldását, avagy a megrendelő igényeinek kiszolgálását tekintik. Tagadhatatlan, hogy vannak ilyen cégek, de kevesen vannak és nem mindenki számára megfizethető ez a fajta minőségi szolgáltatás.

Ugyanakkor mindenki joggal várja el, hogy a terv és végül a megépült termék a lehető legjobb, első osztályú minőségű legyen és tökéletesen megfeleljen annak a célnak, melyet betölteni rendeltetett.

Nos, a realitás az, hogy az emberek többsége nincs tisztában az építőipar működésével, a szakma résztvevőinek kapcsolatával. Sok megbízó nem tudja érvényesíteni az érdekeit, mert nem tudja, hogy melyik szereplőtől mit várhat el, kinek mi a feladata.

Azok az egyébként agilis megrendelők, akik sok időt és energiát szánnak adott esetben egy autó vagy akár egy számítógép vásárlásakor a típus kiválasztására és az áralkura, azok szó nélkül bólintanak rá egy kőműves, víz vagy villanyszerelő esetlegesen irreális árajánlatára.

Nehezen érthető, hogy olyan területeken, ahol valakinek nincs szakmai tapasztalata miért dönt anélkül, hogy az adott szakma összefüggéseit és technológiáit (és ebből következően az árait is) komplex módon átlátó szakvéleményt ne kérjen.

Ráadásul ingatlanok esetén lényegesen nagyobb összegek forognak, és többnyire sokkal problémásabb területek módosulnak. Egy rosszul megválasztott nyílászáró vagy hőszigetelés elég csúnya élettani hatásokkal járó hibákat okozhat, egy rosszul kivitelezett vízszigetelés pedig nagyságrendekkel nagyobb kár tud okozni, mint amennyibe került.

Az építészet alapvetően két egymás mellett, -néha egymás ellen- működő területből áll:

  • a térformálás, a megbízók ízlésének és igényeinek és a környezeti jellemzőknek leginkább megfelelő épület vagy belső tér kialakítása, ez adott esetben egy közösen véghez vitt művészeti aktus, ez a szakma látványosabb része.
  • Evvel párhPesterzsébeti családi ház bővítés 2009uzamosan zajlik a mérnöki része a folyamatnak. A jogszabályok, a szakmai szabályok, szabványok, előírások betartása, a kivitelezési technológiák és lehetőségek mérlegelése, az optimális anyag és erőforrás felhasználás megtalálása. Ez kevésbé látványos, de legalább annyira fontos terület, mint a design.

A fentiekre tekintettel cégünk csak abban az esetben vállal tervezési megbízást, ha meggyőződtünk róla, hogy a tervező és a megbízó között lehetséges a közös munka, ha térformálásról alkotott elképzeléseink között van átfedés.

A mérnöki feladatrészekkel kapcsolatban nincs ilyen gond, ott a problémák és a megoldások függetlenek a szubjektív tényezőktől: szabványok, jogszabályok, szakmai gyakorlatok alapján dolgozunk.

Ebből következően építészeti szaktanácsadással, szakvélemény készítéssel bárki fordulhat hozzánk bizalommal.

Milyen esetekben érdemes építész szakvéleményt kérni?

Néhány jellemző beruházás, amikor javasoljuk:

  • Telek, lakás, ház vásárlása előtt. (Mit érdemes, hol érdemes vásárolni, mire figyeljünk, mire számítsunk.)
  • Ha nem tudjuk pontosan, hogy milyen jellegű ingatlant kívánunk vásárolni. (Igények felmérése, megfogalmazása)
  • Meglévő ingatlan nagyobb átalakítása, bővítése, funkcióváltása esetén. Adott esetben egy fűtés korszerűsítés, vagy egy energetikai pályázat alapján megvalósuló átalakítás előtt is célszerű konzultálni, egyáltalán nem biztos, hogy az ablakok műanyagra, vagy a konvektorok központi fűtésre cserélése az ideális az adott épület és a tulajdonosok érdekei alapján.
  • Befektetési célú ingatlanvásárlás előtt. (Milyen hozamra számíthatunk, mikor érdemes vásárolni, mikor célszerű eladni, hogyan lehet legjobban hasznosítani az adott ingatlant.)
  • Folyamatban lévő kivitelezés esetén, akkor, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy a munkában részt vevő vállalkozók teljesen a mi érdekeinket képviselik.
  • Általánosságban: ha 5-600.000 forintnál többet készülünk elkölteni egy ingatlanra, akkor már érdemes néhány lehetőséget megvizsgálni, néhány alternatívát megnézni, néhány költségigényt összehasonlítani.
  • Valamint, ha nem ismerünk jó kivitelezőket, vagy szak-kivitelezőket egy-egy konkrét feladatra. Egy komplexebb építési munka kivitelezőinek kiválasztása minimum 2-3 hónapot és szakértelmet igényel. (Általános tapasztalatom: a kivitelezők kiválasztására fordított idő fordított arányban áll a munka költségeivel – minél több időt szánunk rá, annál olcsóbb -és többnyire jobb minőségű- lesz a végeredmény. Ez természetesen a tervezési fázisra is igaz.)
  • Végül pedig: soha ne hagyjuk magunkat független szakértő nélkül rábeszélni olyan beruházásokra, ahol az eladó (szállító, kivitelező) anyagilag érdekelt abban, hogy az a beruházás megvalósuljon.

Zárszóként. Senki ne érezze úgy, hogy az építéshez, ingatlanokhoz mindenkinek értenie kell. Nem így van. Egyrészt nem kell, másrészt egyáltalán nem ciki, ha valaki nem szakértő, azért vannak az építészek, statikusok, gépészek, hogy probléma esetén hozzájuk forduljunk. Nyugodtan kérdezzen bárki, a szakértők feladata pontosan az, hogy a beruházásokkal kapcsolatos döntéseket előkészítsék, a lehetőségeket, alternatívákat felvessék, hogy Ön a lehető legtöbb tény (és várható következmény) ismeretében hozhassa meg a döntését.

ossza meg véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: