végtörlesztés

Az elmúlt hetekben erőteljesebb érdeklődés mutatkozott a használt lakások piacán. Úgy tűnik a végtörlesztési mizéria miatt kicsit felpörgette az egyébként szokásosnál is mélyebb álmát alvó téli ingatlanpiacot.

Kedves lakásvásárlók, óvatosan, attól, hogy valaki most gyorsan, akár áron alul szabadulni akar a lakásától (hogy összekaparja az önrészt a végtörlesztéshez), az nem jelenti azt, hogy az a lakás/ház/telek jó vétel!

Attól még ugyanazok a hibák előfordulhatnak, mint bármikor máskor, csak most még kevesebb idő jut a mérlegelésre. Egy építészt (szakértőt) most érdemesebb elcipelni megnézni a kiszemelt házat, mint bármikor.

Egyrészt az eladókat szorongató idő miatt még jobb alkupozícióba kerülhetünk, ha szembesítjük az épület szerkezeti hiányosságaival, másrészt bármennyire is alacsony egy ár, a szükséges mérlegelésre most még kevesebb a vevő ideje is! A szokásos dilemmák most is előkerülnek:

  • korrigálható vagy javíthatatlan építési hibákkal bír-e az épület?
  • ne feledjük: a tájolás, a telek lejtése, mérete reálisan nem változtatható meg
  • mennyi pénz és idő kell majd a hibák kezelésére? fedezi-e a -most csábítónak tűnő- árengedmény?
  • az előző tulaj illegális építkezései hogyan hatnak majd az új tulajdonosra?
  • van-e építési és használatba vételi engedély? van-e egyéb hatósági határozat, ami az új tulajdonost is érintheti?
  • veszünk-e esetleg az épülettel együtt valami kötelezettséget (korábbi hatósági határozatban előírt továbbépítési/bontási kötelezettség, kertrendezés, kerítésépítés stb)

És senki se felejtse el, csakis saját megbízású ügyvéddel szabad az adásvételt intéztetni.

A most nyomott áron piacra dobott lakások nem jellemzően bedőlt hiteles ingatlanok, inkább olyan, még rendesen fizető tulajdonosok próbálnak értékesíteni, akik nem akarják elmulasztani a rögzített devizaárfolyamos végtörlesztés lehetőségét (esetleg a költözésüket, ingatlan-cseréjüket mostanra hozták előrébb, hogy kihasználhassák ők maguk is a 10 éves mélyponton lévő lakásárakat).

Ettől függetlenül legalább akkora óvatossággal kell eljárnunk a tulajdoni lapok, és egyéb építésjogi papírok vizsgálatánál.

Aki tehát most akarna lakást venni, az jó, vagy akár csábítóan jó lehetőségek közül válogathat, de senki se feledje, az ingatlanvásárlás semmivel sem lett kockázatmentesebb, mint máskor, sőt!

Reklámok
Comments
2 hozzászólás to “végtörlesztés”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] a végtörlesztés kicsit felkavarta az állóvizet. Összefoglaltam pár apróságot evvel kapcsolatban. Share this:Like this:TetszikJelezd elsőként, hogy neked ez […]ossza meg véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: