A hőszigetelés hatékonysága

A kezembe akadt egy felmérés, mely szerint sokan tévesen ítélik meg a hőszigetelések hatékonyságát.

A homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók korszerűsítése révén elérhető megtakarítás, így az egész beruházás megtérülése egészen könnyen kiszámítható. Általában 4-8 év közötti megtérüléssel számolhatunk, nyilván nem lehet a részletek ismerete nélkül pontos arányokat megbecsülni.

Általános adatok tehát nem jelenthetők ki, de a fenti cikk adatai kb. valósak, egy rendes (jól tervezett) hőszigetelés 30-50% közötti fűtésszámla csökkenéssel jár együtt, a nyílászárók cseréje, vagy felújítása pedig 10-15%-os megtakarítást hozhat. Nyilván, minél rosszabb a kiindulási állapot, annál nagyobb a javulás aránya. Sok esetben nem minden fal szigetelhető, a műemléki jellegű homlokzati kialakítás is sok esetben gátja lehet az optimális szigetelésnek. A padló és a födém szigetelése legalább olyan fontos -megtakarítási szempontból- mint a falak és a nyílászárók.

Ide kapcsolódik, hogy a (régi, háború előtti) fa nyílászárókat nem érdemes gondolkodás nélkül kidobni és műanyagra cserélni, szinte minden esetben olcsóbb és tartósabb megoldás, ha felújítjuk a régi ablakokat. Lakóingatlanok esetén egyáltalán nem törvényszerű, hogy a műanyag ablakok jelentik az optimális megoldást, itt is jobban járhatunk a felújítással, de akár az új fa nyílászárókkal is.

Amennyiben homlokzati hőszigetelésben, vagy nyílászáró-korszerűsítésben gondolkodik, a jelenlegi állapot ismeretében viszonylag egyszerűen kiszámítható a várható beruházási költség, és ebből következően az elérhető megtakarítás is.

A tervezési idő kb. 2-3 nap, egy helyszíni bejárás szükséges hozzá és egy alaprajz és néhány fotó, amin az épület méretei, tagoltsága és homlokzati részletei láthatóak.

Reklámok

ossza meg véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: