néhány gondolat a penészről

Kedves lakásfelújítók, szigetelők és korszerűsítők!

Egyre gyakrabban kerül elő az a téma, hogy 1-2 évvel a lakás felújítása után megjelenik a penész, olyan helyeken, ahol a korábban sohasem fordult elő ilyesmi. Néhány, különbözőnek tűnő helyzet megvizsgálása után minden esetben az derült ki, hogy a felújítás egy nyílászárócseréből állt, esetleg némi hőszigeteléssel kiegészítve.  Ez elég gyakori felújítási forma volt az utóbbi 3-4 évben, tehát tömegesen számíthatunk hasonló problémák megjelenésére.

Rossz hírem van: ha Ön a régi, fa ablakait műanyag ablakokra cserélte, és mellette még a falakat is részben vagy egészben polisztirolhabbal burkolta be, és mást nem csinált, akkor az első, vagy a második fűtési szezonra az Ön lakása is penészedni fog.  Persze sok tényezőn múlik a dolog (falak anyag, szárazsága, beépítettség, belmagasság, fűtési mód és fűtési intenzitás) de szinte biztosan bekövetkezik. Elsőként a dohos szag lesz érezhető, aztán a nedves foltok a falakon, és kisvártatva a világos, majd a zöld penészfolt is megjelenik.

Miért?

Nos, a penész egy gombaféle, melynek spórái szinte mindenhol megtalálhatók a levegőben. Meleg, nedves környezetre van szüksége a szaporodáshoz (kb. pár napos 75%-os relatív páratartalom elég is), semmi másra. Ez pedig egy fűtött, nem elégségesen szellőztetett lakásban bőven megtalálható. Ha gyakran teregetünk mosott ruhát rosszul szellőző helyiségekben, akkor jelentősen felgyorsul a folyamat.

Azokban a lakásokban, ahol falak nem megfelelő hőátbocsátása miatt hőhidak alakulnak ki, ott előbb utóbb a hideg falakon (elsőként a falakban, aztán azok telítődése után a felületeken is) megjelenik a páralecsapódás vizes foltja, majd rövidesen a penészgomba is.

A belső használatból adódó páraterhelés (sok mosás, beltéri teregetés, szobaszökőkút, nagy levélfelületű növények, melyek nagy vízigényűek) szintén segíti a penész terjedését.

Miért nem volt a régi, szigeteletlen, huzatos lakás penészes és miért jelent meg a felújítás után?

Nos, a régi lakások kb. egyenletesen rossz hőszigetelésűek voltak – azaz nem volt túl sok hőhíd; az ablakok-ajtók résein ki-be járt a levegő, ami folyamatos szellőzést biztosított; illetve vélhetően nem is volt túlságosan felfűtve a lakás, ami mérsékelte a jelentős hőhidak kialakulását. Az épület párazáró külső hőszigetelése, a légzáró ablakok-ajtók és a felfűtött terek külön-külön is növelik a belső páratartalmat, együtt pedig igen kedvező környezetet teremtenek a penész különféle fajtáinak.

Hogyan akadályozhatjuk meg a penész terjedését / megjelenését?

Elsősorban a falak és födémek belső felületein -és a szerkezetben- lévő párát, nedvességet kell csökkenteni. Ezt elérhetjük a megfelelően megválasztott hőszigeteléssel, így csökkentve a hőhidakat, lehűlő felületeket.  Ennek utólagos -és teljeskörű- alkalmazására ritkán van lehetőség. Meglévő épület szigetelésénél minden esetben konzultáljunk szakértővel, nagyobb kárt is okozhatunk a rosszul megválasztott hőszigetelő anyaggal, vagy a rosszul kiválasztott falszakaszokkal. (Nem célszerű csupán a kivitelező által javasolt anyagokra hagyatkozni, nagyon sokféle szigetelő anyag kapható, de a felhasználási területük és az alkalmazási módjuk nagyon eltérő. Pl. az EPS -polisztirolhab- erősen párazáró, a fújt PUR hab 100%-ban párazáró, a szálas ásványgyapot-kőzetgyapot szigetelések részben páraáteresztők)

A természetes szellőzési módok szintén csökkentik a belső páraterhelést (rendszeres szellőztetés, azaz legalább napi 2x 5-8 perc – érdemes a két szellőztetést egymás után elvégezni, kb. 1 órán belül). Az új, magas légzárási képességgel rendelkező ablakok szinte semmi belső párát nem engednek át magukon, ilyen esetekben külön páraérzékelős szellőzőt kell beépíteni, vagy az ablakba, vagy külön a falba. Célszerű a helyiség méreteihez megfelelő készüléket választani, egy hatékony páranyomás érzékelős szellőző készülék kb. 20 ezer forint körüli áron kapható.

Csökkenthetjük a fűtési intenzitást, azaz nem fűtjük fel a lakást 24-25 fokra, csak 19-20-ra.

A teregetést egy nagyon jól szellőző (és nem túlfűtött) helyiségben végezzük, lehetőleg mosókonyhában, vagy háztartási helyiségben, ha van erre lehetőségünk.

Amennyiben van klímánk, akkor annak időszakos működtetése szintén jelentősen csökkenti a helyiségek páratartalmát, érdemes fűtési időszakban is időnként működtetni. A különféle párátlanító, “penészölő” készülékek is ezen az elven működnek: csökkentik a helyiség páratartalmát.

Hogyan takarítható el a már megjelent penészfolt?

A leghatékonyabb (és legolcsóbb) szer erre a célra a tömény (20%-os) ecet. Spriccelve, dörzsölve, festett falról, csempéről nagyon jól hatásfokkal távolítja el a gombákat.

Ha kérdése, problémája van, vagy az Ön egyedi esetét nem érintettem a cikkben, ne habozzék megosztani velünk.

László Balázs

Reklámok

ossza meg véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: