ingatlanokról

Kedves leendő ingatlanvásárló!

Néhány gondolatot összeszedtem, amiket érdemes szem előtt tartani, mielőtt belevágna valaki egy ingatlan megvásárlásába.

Érdekes tény, hogy autóvásárlás előtt az emberek többsége tájékozódik, összehasonlító teszteket olvas, a tényleges tranzakció előtt pedig általában elviszi az ismerős szerelőt, vagy valamelyik autószereléssel is foglalkozó ismerősét nézze át, milyen állapotban van a megvenni kívánt (használt) autó.

Ha valaki házat, lakást, vagy egyéb épületet készül vásárolni, akkor többnyire saját maga átnézi a piaci kínálatot (igen ritka, hogy magával visz szakembert is), és többnyire egyedül dönt.

Egy jármű és egy ingatlan között alapvető különbségek vannak, nem csupán a beruházás nagyságrendje között eltérés miatt (1-2 millió vs 10-20 millió) hanem a beruházás élettartama is teljesen más lépték. A megvásárolt árú értékesíthetősége is jelentősen különbözik. Egy jármű gyakorlatilag uniformizált egy lakáshoz képest, ami szinte mindig egyedi (és egyedi jellegű problémák is járnak vele). Ez alól talán a panelházak kivételek, de ott is 4-5 féle jelentősen eltérő konstrukció létezett. Végül egy autón könnyű túladni, egy lakás eladása fél év is lehet, és viszonylag nagy anyagi teher.

A két vásárlási attitűd közötti eltérés meglepő és szakmai szemmel nehezen érthető.

Igaz, hogy az emberek többsége részben azt hiszi, hogy ismeri az ingatlanokat, részben pedig úgy véli, hogy a speciális részletkérédekhez ellenben úgysem ért, ezért azokkal nem is nagyon foglalkozik. Szerződéskötési, jogi problémakör, hatósági engedélyek, statikai, építészeti, gépészeti problémák. Valamiért ilyen esetben sokan nem a problémák feltárást, mérlegelését választják, hanem egyszerűen nem törődnek vele.

Ennek egyáltalán nem kell így lennie.

Az alábbiakban néhány ingatlan-típus főbb problémáit foglaltam össze, melyek alapján az előzetes szemlélődési szakaszban is lehet már szelektálni.

Ami minden ingatlanra igaz:

Néhány dolgot nem tudunk megváltoztatni:

  • Az ingatlan fekvését, tájolását, a természetes környezet minőségét
  • A környék, a szomszédság összetételét, jellegét
  • A megközelíthetőséget, infrastruktúrát, tömegközlekedést
  • A környéken lévő intézmények jellegét, minőségét (iskola, óvoda, bevásárlási lehetőségek)

Továbbá szeretném felhívni minden leendő vásárló vagy építtető figyelmét arra, hogy az építőipari és pénzügyi válság miatt az árak jelenleg meglehetősen alacsonyak, de azért senki se számítson rá, hogy a válság miatt jó minőségű, I. osztályban kivitelezett, kiváló energetikai jellemzőkkel bíró, garanciával rendelkező épületet lehet venni, vagy építtetni már 100.000-110.000 Ft/m2 körüli összegért.

A magyar ingatlanpiaci kínálat nem változott, az építési, minőségi problémák nem tűntek el, csak az árak csökkentek némileg.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: