kivitelezésről

daruvalEz az oldal főként a kivitelezések problémát szándékozza vizsgálni a leendő vásárlók, beruházók, építtetők szempontjait figyelembe véve.

A bejegyzések sorra járják majd végig az építés és ingatlanvásárlás buktatóit, nehézségeit.

Itt, most elöljáróban néhány alapvetést szedtem össze.

Senki se vágjon bele egy ingatlan felépítésébe vagy megvásárlásába anélkül, hogy ne bízzon meg egy olyan szakembert, aki kizárólag az ő érdekeit képviselné. (Ezt a feladatot a megbízott tervező, a műszaki ellenőr, vagy egy független mérnök tudja ellátni.)

Minden esetben alkalmazzunk szakértőket, túl nagy összegek forognak ahhoz, hogy pusztán hiedelmek, szóbeszéd, vagy a vélt építőipari ismereteinkre hagyatkozhatnánk.

 • Az új építésű lakás eladója abban érdekelt, hogy a legkisebb ráfordítás mellett a legtöbb hasznot realizálja – nem pedig abban, hogy a vevő számára a legmagasabb minőséget nyújtsa optimális áron. Legyünk óvatosak és kérjünk be minden lehetséges adatot és kérjünk egy független szakértőtől egy párhuzamos véleményt.
 • Az ingatlanközvetítő abban érdekelt, hogy a vevő számára a legmagasabb eladási áron és a leggyorsabban eladja a lakást. Ettől függ az ő jutaléka, és így kapja meg leghamarabb a pénzét. Nyilvánvaló, hogy a lakásvásárló pont ellentétes érdekkört képvisel. Vevőként legyünk nagyon kritikusak a közvetítők állításaival és mindig kérjük ki egy vagy több független személy véleményét.
 • Építési vállalkozó, vagy kivitelező cég abban érdekelt, hogy a leggyorsabban (vagy a számára kedvező ütemezésben – ami ritkán egyezik az építtetőével) építse fel az ingatlant, a lehető legkevesebb idő és pénz ráfordításával, a saját gépei, ismeretei, technológiai tudásának előtérbe helyezésével – ami egyáltalán nem valószínű, hogy a beruházó/vásárló igényeivel egyezik, vagy szintén nem biztos, hogy az elvégzendő építési feladattal összhangban van. A kivitelező cég tevékenységét mindig, minden körülmények között ellenőrizni kell, néhány esetben törvény írja elő a független műszaki ellenőr jelenlétét, de ennek alkalmazása minden esetben erősen javasolt a beruházó/vásárló számára.
 • Amennyiben egy kivitelező cég javasolja, hogy ő hoz műszaki ellenőrt, ne engedjük.

A kivitelezés folyamatairól.

A kivitelezés alapvetően arról szól, hogy egy koncepció, terv alapján a legmegfelelőbb anyagokból, a szükséges és alkalmas technológiával a lehető legolcsóbban elkészül egy olyan épület, ami a lehető leginkább megfelel annak a célnak, amelyet a beruházó meghatározott.

 • Ha nem készítünk megfelelő részletességű terveket, akkor is valaki meg fogja “tervezni” az épületet a legutolsó szögig, csak a megfelelő tudású és tapasztalatú mérnök helyett valószínűleg a kivitelező alvállalkozójának az alvállalkozójának az egyik alkalmazottja lesz. Aki az esetek elsöprő részében nem rendelkezik a megfelelő tudással, ismerettel, tapasztalattal és idővel, hogy ezt a feladatot helyesen megoldja.
 • Ha a tervezés során nem hozzuk meg a szükséges döntéseket, akkor ezeket helyettünk a probléma észlelésekor az adott pillanatban evvel szembesülő személy fogja meghozni, aki nem abban érdekelt, hogy a problémát végiggondolja, mérlegelje a szempontjainkat – erre sem ideje, sem információja, se képzettsége nincs – az illető a számára legegyszerűbb, leggyorsabb megoldást fogja választani.
 • Ha nem fordítunk megfelelő időt és pénzt az adott építési feladatra leginkább megfelelő kivitelező kiválasztására, akkor a megfelelő tudás és tapasztalat hiánya a munkavégzés közben fog kiderülni és nincs drágább dolog, mint építés közben kivitelezőt váltani, vagy specialistát bevonni, vagy -legrosszabb esetben- ki sem derül a kompetencia-hiány és évekkel később szembesülünk a rosszul elvégzett feladatból fakadó károkkal.
 • Utólagosan kiegészíteni, javítani, pótolni, korrigálni egy hibásan előkészített, rosszul kivitelezett, hiányosan elkészült munkarészt átlagosan 2-3x többe kerül, mintha időben felismertük volna a problémát.

Összefoglalva:

 1. Csak olyan szakértőt alkalmazzunk, akit közvetlenül mi bíztunk meg és mi fizetünk – csak ez a garancia arra, hogy a mi érdekünket képviseli!
 2. Mindig alkalmazzunk szakértőt!
 3. Mindig szánjunk elég időt a tervezésre, a beruházás előkészítésére és a kivitelező kiválasztására – az itt esetleg megspórolt pénz többszörösét fogjuk megfizetni később az építés során, néha éveken keresztül.
 4. Soha ne higgyük el, hogy olyan szereplők képviselik az építtető/vásárló érdekét, akit nem ő bízott meg, vagy fizetett ki – ingatlanvásárlással, építéssel kapcsolatban mindenki éljen a római mondás szerint: óvakodjék a vásárló. Ha Ön nem kellően gyanakvó, senki sem fogja az Ön érdekét a sajátja elébe helyezni.

Végül pedig egy szakági összegzés arról, hogy kinek mi a feladata egy építkezésen.

Reklámok

ossza meg véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: