értékbecslés

Ingatlanok értékének, reális piaci árának meghatározása.

Az értékbecslésnek több változata használatos.

 

  • piaci összehasonlításon alapuló (tényleges adásvételekből származtatott) – akkor tudjuk használni, ha a piacon sok hasonló ingatlan forog, ekkor az adott ingatlanok tényleges adásvételén alapuló árat korrigáljuk az adott épületre jellemző árbefolyásoló jellemzőkkel.

 

  • jövedelem alapú – akkor használhatjuk, ha az ingatlan bérbe adható, vagy eleve jövedelem-termelésre lett kialakítva. A módszer lényege, hogy meghatározzuk, hogy az adott ingatlan milyen jövedelmezőséggel rendelkezik. Nem lakáscélú ingatlanoknál, vagy befektetési célú vásárlás előkészítésére ez a módszer javasolt.

 

  • költség alapú értékbecslés – a módszer lényege, hogy az ingatlan (telek) árát és a rajta lévő építményt úgy árazzuk, hogy kiszámoljuk a “helyettesíthetőség” költségeit, azaz azt, hogy mennyiből lehetne egy ilyen épületet megépíteni. Csak akkor használhatjuk, ha fiatal épületről van szó, vagy a másik két módszer nem alkalmazható, mert az épülethez hasonló ingatlanokról nem áll rendelkezésre ismert adásvételi ár, vagy valamely szempontból annyira speciális ingatlanról van szó, hogy más módon reálisan nem számítható ki a forgalmi vagy jövedelmezőségi érték.

A fenti módszerek a konkrét ingatlan ismerete alapján, valamint az értékbecslés célja szerint választandók ki. A szükséges munka-ráfordítás is eltérő, ezért az értékbecslés munkadíja is eltérő lehet.

Egy átlagos városi lakás, vagy családi ház esetén 20-25.000,- forintos munkadíjjal lehet kalkulálni, ipari, mezőgazdasági, vagy egyéb üzleti célú ingatlanok esetén, illetve vegyes funkciójú épületeknél a feladat megismerése után tudunk árajánlatot adni.

Ha kérdése van az Ön ingatlanának értékelésével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!

Reklámok

ossza meg véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: