tervezésről

Mennyi idő egy családi ház tervezése?

avagy mit is csinál egy építész hónapokig?

Nos, nézzünk egy átlagos családot (szülők, 2-3 fiatal gyerek), akik a városból kiköltözve az első önálló családi házuknak vágnak neki. Első építkezés, eddig csak városi lakásaik voltak, átlagos esetben bérlemények, majd tulajdon.

A lakásépítés első, de egyik legfontosabb lépése a telek kiválasztása. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ez mennyire komoly és lényeges része a házépítésnek. A telek az a része a projektnek, amit nem tudunk sehogy sem befolyásolni, ellentétben az összes többi tényezővel. A teleknek mérete van, tájolása, megközelíthetősége, közműellátottsága, talajösszetétele, építési övezeti besorolása mikroklímája, talajvize (vagy épp annak hiánya) és még számtalan tényezője, amiket nem, vagy csak irreális költségekkel tudunk megváltoztatni.

A legelső lépésben tehát a telek kiválasztásánál eldől(het), hogy bizonyos épületformák, beépítési módok, tájolási lehetőségek nem vehetők igénybe.

Nagyon javasolt, hogy az építési szándék megszületése után, de még jóval a telek kiválasztása – és főleg megvásárlása – előtt menjünk el építészhez konzultálni, a telket pedig csak akkor vegyük meg, ha az építész már járt kinn a helyszín(ek)en és elmondta a véleményét.

Szóval, a telek kiválasztása, átnézése, kiértékelése, előnyök-hátrányok megrágása, ez eddig legalább 1 hónap.

Aztán (illetve természetesen már közben is) jön a legfontosabb rész, rávenni a megrendelőt, hogy fogalmazza meg magának, hogy milyen házat szeretne:

1. hosszú távra akar otthon a családjának? 30-40 év távlatában gondolkodik, netán többgenerációs otthont kíván létrehozni?

2. középtávon kíván a házban élni? 10-20 évig, amíg felnőnek a gyerekek és kirepülnek?

3. több lépcsős építés lenne, a család igényeinek változásával változzon a ház is, bővüljön-csökkenjen, vagy épp legyen rugalmas, mert éves szinten is változik a család helyigénye? (mondjuk nyáron rendszeresen sok rokon, barát gyűlik össze, télen meg csak a szűk család)

4. befektetési alapú házépítés a cél, azaz amíg össze nem gyűlik a pénz az ideális otthonra, addig lakának a házban, aztán kb. 5-10 éven belül költöznének tovább, de természetesen az ingatlant elvárható haszonnal (a lehető magasabb áron) adják tovább?

Ezek a szempontok (és még sok más is, amit majd egy másik cikkben fejtek ki részletesebben) alapvetően megváltoztathatják a tervezés idejét, módját, jellegét.

Az a tapasztalatom, hogy a fenti kérdések átbeszélése, a problémák felelős végiggondolása a vázlattervi fázisban legalább 4-5 találkozást igényel, közben az építész készít néhány alaprajzi ésvagy tömegvázlatot, hogy a különféle igények alapján hogyan is módosul az eredeti helyiség és lakótér igény.

Mindkét fél leterheltségétől függően ez a folyamat legalább egy hónap, de inkább kettő szokott lenni. Igaz, a végére már nagyjából van egy alaprajzi vázlat és egy épület-tömeg koncepció, amiben a megrendelő és a tervező sok közös pontot talált.

A harmadik hónap végén járunk.

A következő feladatrész az építési engedélyes tervek elkészítése. Ez, ha az előzőekben viszonylag részletesen átbeszéltük a problémákat kevéssé bonyolult rész, a törvények és szakmai szabályoknak megfelelő tervlapokat kell elkészíteni, beszerezni a szakhatóságok, közműszolgáltatók engedélyeit és egyéb kellékeket, hiteles tulajdoni lapot, térképmásolatot, egyebeket. Ez mind az építész feladata, hacsak nem szerződünk másképp.

Természetesen ez a terv még nem alkalmas kivitelezésre, az a célja, hogy megmutassuk az engedélyező hatóságnak, önkormányzatnak, hogy ismerjük és be is tudjuk tartani az összes  vonatkozó rendeletet, szabályt, törvényt.

Általában 3-4 hét alatt elkészül, ha nincs szükség tervzsűrire, vagy egyéb külön hatósági ügyintézésre.

A negyedik hónap végén járunk.

Az engedélyezési folyamat az építéshatóság részéről max 60 nap, ami az esetek többségében ténylegesen 50-60 nap szokott lenni, de vannak persze kivételek. Sikerült már 3 nap alatt is engedélyt szerezni, de volt, hogy több, mint egy évig tartott a hatósági rész.a kép illusztráció

Amíg az engedélyezés zajlik elvileg elkezdhető a kiviteli tervek készítése, ha gondosan és minden szabályt betartva jártunk el a korábbi fázisokban, akkor biztos, hogy megkapjuk az engedélyt.

A kiviteli tervek készítése legjobb esetben is legalább 2-3 hónap, ennek részletes folyamatáról egy következő cikkben írok bővebben. Érdemes tudni, hogy a megrendelőre is jelentős -döntéshozatali- munka járul közben, ha azt akarja, hogy az ízlésének, pénztárcájának és lehetőségeinek tökéletesen megfelelő terv szülessék.

A hetedik-nyolcadik hónap végére készül el a végleges terv, ami már alkalmas a kivitelezésre, és megfelel minden előírásnak.

Néhány további gondolat a tervezésről.

Reklámok
Comments
2 hozzászólás to “tervezésről”
 1. Biró Gábor szerint:

  Üdv!

  A telek részhez annyit fűznék hozzá, hogy rengeteg bosszúságot lehet azzal megúszni, ha megbízunk egy (arra jogosult) geodétát, hogy végezzen ellenőrző méréseket a kerítésekre. Ha nincs lekerítve a telek, tűzze ki a sarokpontok helyét. Adjon róla egy hiteles dokumentációt. 10 évig felelősséget vállal az általa megállapított telekhatár helyzetéért.

  Üdvözlettel:

  Biró Gábor geodéziai tervező

  • paralelart szerint:

   teljesen jogos felvetés, a telekhatár civakodások (perek) néha évekig tartanak, ahelyett, hogy rögtön az elején kihívnának egy geodétát, hogy tűzze ki.

   én mikor tervezek, akkor az első lépésem mindig a geodéta, de nyilván másnak ez nem ennyire egyértelmű.

ossza meg véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: